Politică

Primarii plâng deja după redevențele din minerit

Primarii din zonele miniere plâng deja după redevențele pe care nu le vor mai încasa de la Complexul Energetic Oltenia. O treime din primăriile din Gorj încasează redevențe, impozite pe venit sau alte tipuri de taxe de la carierele miniere sau de la sucursalele electrocentrale. Primarul municipiului Motru, Cosmin Morega, a declarat că instituția va pierde sute de mii de lei, ca urmare a închiderii Carierei Miniere de la Lupoaia. „Pierdem redevențe de la Lupoaia pentru că a intrat în procesul de închidere. Va fi și impozitul pe venit. Sunt sute de mii de lei redevențe. Apoi, unitatea minieră are 600 de angajați. Cred că 300 au domiciliul la Motru”, a spus primarul Morega.

Conform CEO, măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

„Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează, conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră”, potrivit CEO.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *