Dezvăluiri

Sindicalist: Va mai rămâne un singur grup la CEO și o singură carieră, în 2029

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia susține că, până în 2029, la nivelul companiei energetice va mai rămâne un singur grup energetic și o singură carieră minieră. Așadar, peste numai șase ani activitatea colosului energetic se va reduce drastic. De altfel, 2030 va fi ultimul an de producție a energiei pe bază de cărbune în Complexul Energetic Oltenia și în România. După închidere va fi programată activitatea de ecologizare a ultimelor perimetre miniere.

Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că, în ciuda deciziilor ca, după 2026, grupurile energetice și carierele miniere din Complexul Energetic Oltenia să intre în rezervă de capacitate, va mai exista producție de energie pe bază de cărbune. Va exista o reglementare a activității în rezervă de capacitate, după 2026. Sunt două aspecte aici: există rezervă de capacitate „la cald” sau „la rece”. „La cald” se mai funcționează periodic și se poate reporni un grup mult mai repede, față de rezerva de capacitate „la rece”. Este însă nevoie de o reglementare exactă a funcționării. Până în 2029, la Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne un grup energetic și o carieră minieră”, a precizat liderul FNME.

Se estimează că ultimul grup energetic care se va închide va fi la Sucursala Electrocentrale Rovinari și ultima carieră va fi cea de la Roșia-Rovinari, având în vedere apropierea de termocentrală. În momentul de față se lucrează la planurile de închidere pentru nu mai puțin de șapte subunități miniere din Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de următoarele perimetre miniere: Peșteana, Lupoaia, Husnicioara, Jilț Sud, Tismana I, Tismana II și Jilț Nord.

Potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, din 2026, vor mai rămâne la Complexul Energetic Oltenia trei grupuri energetice, însă toate în rezervă de capacitate. Două vor fi la Termocentrala de la Rovinari și unul la Termocentrala de la Turceni. În capacitate rezervată se vor afla și carierele miniere care vor deservi cele trei grupuri energetice 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni. Condiția este ca grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari să fie pus în funcțiune. Blocul energetic 5 se află de mai mulți ani în reabilitare.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *