Dezvăluiri

Sindicatele din CEO, ședință la Ministerul Energiei pentru OUG privind decarbonizarea

La sediul Ministerului Energiei are loc joi Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Energiei în care se vor purta discuțiile finale ale O.U.G. privind decarbonizarea. La discuții vor fi prezenți liderii federațiilor reprezentative din Complexul Energetic Oltenia, precum și alți sindicaliști. După cum se cunoaște, a avut loc recent o întâlnire între sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Solicitările pe care federațiile sindicale din Complexul Energetic Oltenia le vor transpuse în textul actului normativ:
1) Eliminarea din texul ordonanței a expresiei (dezafectare ireversibilă)
2) Neînchiderea capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune, decât în momentul funcționărilor centralelor pe gaz
3) Adaptarea O.U.G pe planul de restructurare al C.E.O, termenul de închidere 2032 nu 2030.
4) Funcționarea în regim de siguranță a S.E.N; posibilitatea pornirii grupurilor oprite prin programul de decarbonare în situația unei crize energetice

Modificarea OUG referitoare la venitul de completare, astfel încât acesta să fie pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare a salariului mediu pe toată durata celor 4 ani ( nu ca până acum ) și cu păstrarea condițiilor de grupă pe toată această perioadă.

Plăți compensatorii mult mai mari decât cele acordate în perioada anterioară.

Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea stabilește inclusiv datele la care vor fi închise cariere miniere și grupuri energetice din Complexul Energetic Oltenia, precum și anumite compensații financiare. Prin urmare, nu mai este cale de întoarcere după ce OUG va fi adoptată. În același timp, când actul normativ va ajunge în Parlament va putea fi modificat sau vor putea fi propuse amendamente, în așa fel încât legea să nu afecteze grav activitatea Complexului Energetic Oltenia și a energiei pe bază de cărbune.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button