Dezvăluiri

Un nou control, același DEZASTRU la Ambulanță! Mizerie, lipsa medicamentelor și dispozitivelor medicale, termometre lipite cu scoci, cartea de vizită a noului manager ”uns” de USR!

Noul manager al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Gorj, Traian Claudiu Constantinescu, susținut în funcție de USR și deputatul Radu Miruță, e la fel de INCOMPETENT ca predecesorul său! Cel puțin asta e concluzia în urma controlului efectuat de specialiștii Ministerului Sănătății și cei ai Direcției de Sănătate Publică Gorj. După o lună și jumătate de la preluarea conducerii, Constantinescu nu a reușit să rezolve chestiuni de organizare minimale și de funcționalitate, cu alte cuvinte nu a pus în aplicare niciuna din măsurile lăsate, în urma raportului de control devastator al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Situația e neschimbată și la fel de gravă la Serviciul de Ambulanță, cu disfuncționalități de la magazia instituției și până la autospecialele care ar trebui să asigure asistență medicală de urgență.

Frigiderul cu testele RT-PCR nu are termometru

Controlul încrucișat efectuat, în urmă cu două săptămâni la Serviciul de Ambulanță Județean Gorj, de către specialiști de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății și cei ai Serviciului de Control în Sănătate Publică de la DSP Gorj, după interpelările adresate ministrului Sănătății de către deputații Mihai Weber și Gheorghe Pecingină, a scos la iveală faptul că cei de la USR au înlocuit un incompetent cu altul la conducerea instituției.

Medicul Traian Claudiu Constantinescu, omul impus de deputatul Radu Miruță la conducerea SAJ Gorj, la jumătatea lunii aprilie, nu a fost în stare să rezolve, într-o lună și jumătate, chestiuni urgente de organizare și funcționare, constatate de corpul de control al DSU, după moartea inspectorului Adrian Dobrin, așa că managementul dezastruos, practicat de Constantin Mitroi, continuă.

Specialiștii MS și DSP au descoperit că la magazia unde se depozitează medicamente nu există termohigrometru și grafic de temperatură, cu toate că există medicamente care trebuie păstrate la temperaturi de sub 25 de grade Celsius. La magazia în care se depozitează biocide au fost descoperite și materiale sanitare, de întreținere, electrice, dar și birotică. Adică, la grămadă cu dezinfectanți sunt ținute sonde, seringi, truse, cearșafuri, feșe, mănuși chirurgicale, canule, catetere, materiale de curățenie și accesorii de birotică.

Cel mai grav este că, pe noul manager nu l-a interesat că frigiderul în care sunt depozitate testele RT-PCR, necesare pentru recoltare de la pacienții suspecți, nu are nici termometru și nici termogramă. Incredibil pentru instituție de o importanță vitală, care s-a luptat cu COVID-19, dar adevărat: la SAJ Gorj, nu e nici urmă de dezinfectant pentru mâini.

La fel de grav este că personalul medical și personalul auxiliar nu cunoaște procedurile și protocoalele specifice locului de muncă, iar conducerea SAJ nu a putut face dovada instruirii personalului. Acest aspect era deja cunoscut, fiind una din măsurile dispuse de trimișii lui Raed Arafat de la DSU, în urma controlului de la începutul lunii martie, aceasta fiind o problemă generală și la nivelul substațiilor SAJ Gorj.

Medicamente neconforme

La substația de la Tg-Cărbunești a SAJ Gorj, Corpul de Control al Ministerului Sănătății și specialiștii DSP au depistat, în trusele ambulanțelor, medicamente pentru care nu s-a putut identifica termenul de valabilitate, cu ambalaje rupte sau deteriorate, materiale sanitare desigilate sau termometre lipite cu scoci, mizerie în autospeciale, lipsa graficelor de curățenie și dezinfecție.

Mai grav este că în unele ambulanțe lipseau medicamente și dispozitive sanitare extrem de importante.

În spațiul de odihnă al personalului medical de la Substația Tg-Cărbunești e mizerie, iar tencuiala e căzută de pe pereți.

Deșeurile medicale și produsele biocide erau gestionate necorespunzător în ambulanțele verificate la Cărbunești. Colectarea și transportul deșeurilor medicale dinspre substația Cărbunești către spațiul central se face cu mașina unității, o Dacia Pick Up, fapt interzis de legislația sanitară, deși există contract cu o firmă specializată de colectare deșeuri medicale, însă nu sunt menționate substațiile de unde să fie colectate.

Trebuie spus că problema colectării deșeurilor medicale a fost relevată și la sediul de la Tg-Jiu.

Toate aceste deficiențe trebuie remediate într-un termen de 10-15 zile, potrivit documentelor întocmite de specialiștii care au efectuat controlul. Or, Constantinescu n-a pus nimic în aplicare, timp de o lună și jumătate, de când a preluat șefia SAJ, deși avea raportul DSU pe masă. Acesta a stat mai mult la tratative cu cei care dictează la acest serviciu, pentru a lua acceptul pe cine să numească în Comitetul Director și nu l-a interesat de buna funcționalitate a instituției și de viețile bolnavilor care apelează la serviciile ambulanței.

Sancțiuni

Corpul de Control al Ministerului Sănătății și inspectorii DSP au sancționat SAJ Gorj cu 15.000 de lei. Amenzi între 1.600 și 2.000 de lei au fost aplicate la patru asistenți medicali coordonatori, iar sancțiuni contravenționale similare au primit alți doi asistenți medicali.

Paradoxal este că nu a fost sancționată nicio persoană din noua conducere a instituției!

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. OARE CINE ESTE ACEST USERIST MIRUTA CARE IMPUNE TOT MAI MULTE POSTURI IN FUNCTII IN GORJ .SA NU UITAM CA IN GORJ A LUAT 9700 DE VOTURI SI A INTRAT PRIN USA DIN DOS(REDISTRIBUIRE).MAI MARE RUSINEA PENTRU GORJENI!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button