Dezvăluiri

Vor fi concedieri colective la CE Oltenia? Senator: Toate demersurile pe care le fac sunt pentru a nu exista concedieri

Președintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, spune că nu vrea ca, în acest an, să aibă loc concedieri colective la Complexul Energetic Oltenia.

Compania energetică va trebui să aibă, la 1 ianuarie 2024, potrivit Planului de restructurare a companiei circa 7.800 de angajați din cei puțin peste 11.000, cât are în prezent. Rămâne de văzut câți mineri și energeticieni se vor pensiona în baza Legii nr.197/2021. În plus, nu se știe nici câți din cei 1800 de noi angajați vor mai rămâne, de la 1 iunie, în companie. În ultimele zile, au apărut informații că la doar 60% dintre ei le vor fi făcute contracte pe perioadă nedeterminată. Președintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, afirmă că trebuie găsite soluții ca la CE Oltenia să nu fie făcute concedieri colective și să fie prelungite contractele de muncă tuturor celor 1800 de noi angajați. La 1 iunie, se vor închide grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, însă, potrivit liderului PNL Gorj, oamenii care le deservesc nu vor fi dați afară. “Știu că este ordonanță și că lucrurile așa au fost stabilite să continue. Știm că nu este personal care să fie disponibilizat. Asta este o certitudine, pentru că și Rovinariul și Turceniul, pentru funcționarea grupurilor care rămân mai au nevoie de personal, în niciun caz să disponibilizeze oameni. Din informațiile pe care le am eu, se vor prelungi contractele de muncă celor 1.800 de angajați și eu propun tuturor partenerilor care sunt interesați să punem umărul cu toții să fim alături și să găsim soluții ca la CEO să nu existe concedieri colective. Asta cred că este datoria pe care o avem cu toții față de județul nostru și față de oamenii care lucrează acolo. Eu nu am suficiente informații legat de detaliile implementării acestui proiect, dar toate discuțiile pe care le-am avut și toate demersurile pe care le fac sunt pentru a nu exista concedieri colective”, a spus Ion Iordache.

“Nu se ia în calcul, deocamdată un pachet social”

Ion Iordache, în prezent, nu există nicio discuție despre acordarea unui pachet social minerilor și energeticienilor care vor să plece acasă sau care ar urma să fie concediați. Senatorul reafirmă că se fac demersuri pentru realizarea unui plan de revitalizare a CE Oltenia. “În mediile în care discut eu nu se ia în calcul, deocamdată un pachet social. Sunt analize care se fac și la care iau și eu parte legat de alternative care să se creeze la companie, soluții de revitalizare a companiei, în niciun caz de a se duce. Și asta nu ține numai de mine, ține de cât mai mulți oameni care au competență, influență, pot să pună umărul la a găsi împreună soluții. Se lucrează, din câte am înțeles, și la companie s-a dispus să inventarieze toate oportunitățile pe care le au, tot patrimoniul, și de la nivel de minister, la nivel de companie, există pe masa lor de lucru această temă”, a precizat parlamentarul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *