Actualitate

Aproape 50 de „insule ecologice digitale“ în Târgu Jiu

Autoritățile din Târgu Jiu vor să amplaseze aproximativ 50 de „insule ecologice digitale“, lângă actualele platforme pentru depozitarea gunoiului. Locatarii vor putea intra pentru a depozita selectiv deșeurile, pe baza unor cartele. Primăria Târgu Jiu va încerca să obțină fonduri europene pentru acest proiect, care are o valoare totală de peste 4,2 milioane de lei, din care finanțarea europeană se ridică la 2,5 milioane de lei.

În containerele speciale se vor putea depune deșeuri reciclabile pe cinci fracții: sticlă, plastic, metal, hârtie și carton. Accesul se va face în baza unor cartele distribuite locatarilor, astfel încât se va putea monitoriza și gradul de depozitare a unor deșeuri de acest fel pe fiecare familie.

„Încercăm să amenajăm insule ecologice, care vor fi amplasate în zonele unde sunt ghene de gunoi. Este vorba de insule digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, care trebuie să acopere și partea de monitorizare a modului în care se aruncă deșeurile. Va fi un proiect prin PNRR și ne încadrăm pentru amenajarea a 100 de insule de acest fel în municipiul Târgu Jiu.
Aceste insule constau în amplasarea unor containere supra sau subterane de colectare selectivă pe patru fracții. Nu vorbim de deșeuri menajere. Accesul se face cu card sau cu brățară așa încât să se aibă un control în privința modului în care se face această selectare.

Se poate avea un control strict. Avem o obligație pentru colectarea selectivă a deșeurilor, conform normelor europene. Ceea ce colectăm în prezent este nesatisfăcător Asta înseamnă și costuri ridicate pentru municipalitate, pentru că pentru fiecare tonă nerealizată, trebuie să plătești o anumită taxă la fondul de mediul. Este o luptă la nivel de țară“, a spus Ionuț Jilăveanu, directorul adjunct al Direcției de Investiți și Gospodărire Comunitară din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *