Dezvăluiri

Cartelul lui Mecu! Firmele fostului ofițer de informații – tandem neconcurențial la licitații: când una oferă un preț mic, câștigă cealaltă cu preț mare!!!

O procedură de achiziție, pentru atribuirea serviciilor de pază, monitorizare și intervenție rapidă, care a avut loc la societatea de transport public Transloc SA Tg-Jiu, în 2020, este cel mai elocvent exemplu că atunci când a fost vorba de bani, fostul ofițer de informații, Victor Nicolae Mecu și fiul acestuia Lucian Mecu au încălcat legea cu bună știință. De fapt, procedura de achiziție de la Transloc, la care au participat ambele firme ale familiei, TMG Guard SRL și Total Force MS SRL, a fost preparată minuțios, sfidând Legea concurenței care interzice ”orice înțelegeri între întreprinderi, decizii ale asociațiilor de întreprinderi şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței pe piața românească”, cu scopul de a crește prețul achiziției. Rețeta lui Mecu este simplă și eficientă: câștigă una din firme, cu prețul cel mai mic, iar apoi, sub diverse pretexte, aceasta motivează că nu poate presta serviciile, așa că, autoritatea contractantă este obligată să încheie contractul cu cealaltă firmă, care a ofertat un preț mai mare. Consiliul Concurenței, autoritatea care ar trebui să monitorizeze și să sancționeze abaterile de la un comportament concurențial normal, deși are un birou la Tg-Jiu, numit pretențios ”Inspectorat Teritorial”, s-a făcut că nu vede practica total neconcurențială uzitată de firmele lui Mecu.

Trebuie precizat, încă de la început că familia fostului ofițer de informații Victor Nicolae Mecu deține firmele TMG Guard SRL, la care asociat majoritar este fiul acestuia, Victor Lucian Mecu și Total Force MS SRL, deținută, în cote egale, de nora fostului ofițer, Roxana Maria Mecu și o altă persoană.

În fapt, activitatea celor două societăți este controlată și coordonată de fostul ofițer de informații Victor Nicolae Mecu, oficial angajat ”doar pe funcția de Manager de Securitate”, din cauză că este judecat pentru evaziune fiscală și nu mai poate deține calitatea de administrator.

Morișca ilegală de făcut bani…

… a fost pusă în mișcare de către Mecu, în iunie 2020, când cele două firme ale familiei au participat la procedura de atribuire prin achiziție directă a serviciilor de pază, monitorizare și intervenție rapidă la societatea de transport public Transloc SA.

Total Force SRL s-a clasat pe primul loc, oferind un preț de 13,87 de lei, pe oră, pe agent de securitate, în urma căruia a rezultat o valoare totală a contractului de 50.625 de lei, fără TVA. Pe locul al doilea s-a poziționat TMG Guard SRL, care a oferit 15,70 de lei pe oră, pentru fiecare agent de securitate, rezultând o valoare totală a serviciilor de 57.305 de lei, fără TVA.
Membrii comisiei de evaluare au desemnat câștigătoare, pe 4 iunie 2020, oferta firmei Total Force MS SRL și, în aceeași zi, printr-o adresă, i-au invitat pe reprezentanții acesteia să se prezinte, în ziua următoare, la sediul Transloc SA, pentru semnarea contractului. Corespondența între cele două societăți s-a purtat pe email, numai că, după 36 de minute de la primirea adresei prin care era anunțată că a câștigat procedura, Total Force SRL a comunicat Transloc că, ”datorită stării de alertă”, se află în imposibilitatea de a semna contractul și de presta serviciile.

A doua zi, pe 5 iunie, comisia de evaluare s-a întrunit din nou și a atribuit contractul firmei clasată pe locul 2, adică TMG Guard SRL, care ofertase un preț mai mare cu 7.000 de lei, raportat la valoarea totală a contractului.

Practic, totul a fost premeditat fiind încălcate flagrant regulile de concurență de tip cartel, de cele două firme ale familiei care au trucat procedura de atribuire cu scopul de a mări prețul, în mod artificial.

În anul următor…

…schema n-a mai funcționat și Transloc SA a atribuit contractul pentru serviciile de pază firmei Rino Guard SRL, potrivit criteriului ”prețul cel mai scăzut”. Trebuie spus că TMG Guard a ofertat la prețul 13,39 lei/oră, fără TVA, adică mult mai mic decât în anul precedent, însă societatea Rino Guard a depus o ofertă cu 11,96 lei/oră. Procedura a fost atacată de Mecu, fără succes, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și, ulterior la Tribunalul Gorj.

Culmea tupeului a fost aceea că Mecu a invocat în acțiunea depusă în instanță principii care stau la baza atribuirii contractelor de achiziții, precum nediscriminarea și tratamentul egal, care-i sunt total străine atunci când se mufează vreo firmă a familiei la încasare.

Evident, Tribunalul Gorj a respins acțiunea și Rino Guard SRL a prestat serviciile în 2021, numai că…

Mecu a revenit în forță…

… anul trecut, de data asta cu Total Force MS SRL, care nu mai avea probleme ”datorită” pandemiei și a încheiat contract cu Transloc SA, pe o perioadă de un an, până la data de 11.06.2023, pentru prestarea de servicii de paza, 10 ore / zi, 7 zile din 7, în intervalul orar 21.00-7.00.

Total Force SRL a ofertat un tarif orar de 13,39 lei, adică exact cu care pierduse firma ”soră” TMG Guard în anul anterior, valoarea totală a contractului fiind de 48.873 de lei, fără TVA.

Niciodată Consiliul Concurenței nu a deranjat cartelul lui Mecu, pentru a stopa astfel de practici neconcurențiale, nici măcar atunci când a fost sesizat cu privire la grupul de interese economice TMG & Total Force. În urmă cu câțiva ani, CE Oltenia a reclamat o speță similară de concurență neloială într-o procedură derulată de companie, în care erau implicate aceleași firme ale lui Victor Mecu, însă funcționarii Consiliului Concurenței au rămas impasibili.
Așa s-a ajuns, spre exemplu, ca în urma procedurii de achiziție a serviciilor de pază de la CEO, TMG Guard SRL să câștige, exceptând Cariera Husnicioara, toate loturile, iar Total Force SRL contractul pentru Sucursala Chișcani a companiei.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *