Dezvăluiri

FOTO. INCREDIBIL! Au dărâmat un perete al monumentului istoric Cula Glogovenilor, în timp ce îl renovau!

Un perete al Culei Glogovenilor, monument istoric inestimabil pentru județul Gorj, s-a părăbușit, zilele trecute, în timp ce muncitorii unei firme executau lucrări de consolidare și restaurare a imobilului. Lucrările au fost sistate, iar echipa de proiect, care a ajuns două zile mai târziu pentru a evalua cât de afectat este monumentul istoric, trebuie să propună o soluție de remediere a părții dărâmate din imobil. Primarul comunei Glogova a declarat că a fost la fața locului, împreună cu cei din comisie și așteaptă o soluție de la experți pentru a continua lucrările.

Cula Glogovenilor, din comuna Glogova, este un monument istoric de gradul A și are o valoare inestimabilă în istoria județului Gorj. Cula este închisă pentru public și, din septembrie anul trecut, se efectuează lucrări de consolidare și restaurare a clădirii. Contractul pentru ”Consolidare, restaurare și punere în valoare turistică CULA GLOGOVENILOR” a fost atribuit, în martie, anul trecut, firmei Rustic SRL din Baia Mare, iar amplasamentul a fost predat constructorului șase luni mai târziu. Doi ani este durata de execuție a lucrărilor, numai că, până s-o consolideze, muncitorii firmei din Baia Mare au reușit să prăbușească un perete al monumentului istoric.

”Da, s-a deplasat un perete și s-au sistat lucrările și toată echipa de proiect a fost adusă la fața locului. Așteptăm soluția proiectantului și a expertului. Am fost acolo, împreună cu cei din comisie care au venit vineri la Cula Glogovenilor, e vorba de proiectantul de structură, domnul architect Cămui și expertul care a făcut expertiza și am cerut soluția de la ei pentru a continua lucrările. Este vorba de o extindere făcute cu pereți fără fundații, iar noi prin proiect avem de făcut o consolidare, deci se va săpa sub ziduri și se consolidează, numai că a fost foarte afectată cărămida de la bază din cauza umezelii și a intemperiilor care au fost în decursul a peste o sută de ani. Clădirea a fost protejată cu o folie, acum s-a terminat de renovat acoperișul, nu a stat clădirea fără acoperiș. Aproximati 6 milioane de lei, bani obținuți prin PNRR, componenta 11, Ruta Culelor, este valoarea lucrărilor de reabilitare a Culei Glogovenilor”, a delarat primarul Gheorghe Alpredi.

Clădirea a fost ridicată în anul 1770, pe locul casei pitarului Necula Glogoveanu. Cei care au construit cula au fost Ioniţă şi Matei Glogoveanu, care făceau parte dintr-o familie de boieri înstărită. Numele lui Tudor Vladimirescu este şi el legat de Cula Glogovenilor. Ioniţă Glogoveanu este cel care a descoperit în tânărul Tudor un adevărat talent, încurajându-l să urmeze şcoala. După ce s-a şcolit, Glogovenii l-au făcut judecător hotarnic, dar şi vătaful Plaiului Cloșani. Câteva documente semnate şi sigilate de Vladimirescu se păstrează din generaţie în generaţie de preoţii bisericii Sfântul Nicolae.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *