Dezvăluiri

Poliția, pe urmele atestatelor falsificate și a angajaților fictivi de la firmele controlate de Mecu!

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj a demarat cercetări cu privire la atestatele de agenți de securitate falsificate, folosite în procedurile de licitație de firmele controlate de fostul ofițer de informații Victor Nicolae Mecu, cu ajutorul cărora aceste societăți și-au adjudecat contracte de zeci de milioane de lei. Și convențiile fictive încheiate cu AJOFM Gorj, în baza cărora firmele controlate de Mecu încasează subvenții de la stat, de pe urma unor foști angajați, chiar și după luni de zile de la momentul în care aceștia și-au întrerupt relațiile de muncă cu TMG Guard sau Total Force MS SRL, în baza unor pontaje falsificate, au fost luate la puricat de polițiștii din cadrul IPJ Gorj. Informația a fost confirmată, oficial, de reprezentanții poliției, deși există unele îndoieli cu privire la corectitudinea verificărilor, în contextul unei legături a lui Mecu în IGPR, după cum au declarat unele surse jurnaliștilor GorjOnline. Conform sursei citate, omul lui Mecu din IGPR a fost văzut, recent, în Tg-Jiu exact cu unul din cei doi polițiști care efectuează verificări în legătură cu activitatea firmelor fostului ofițer de informații.

Mecu s-a prins în flagrant

Este deja o certitudine că firmele TMG Guard sau Total Force MS SRL, controlate de Victor Nicolae Mecu, au reușit accederea la foarte multe contracte de pază folosind documente falsificate în etapa de calificare a ofertei tehnice.

În acest sens este edificator raportul de atribuire nr.3680 din 14.07.2021, întocmit în procedura de achiziție la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”N.C. Paulescu” București, în care comisia de licitație a sesizat unele inadvertențe și a cerut clarificări celor de la TMG Guard SRL.

Mai exact, ”în urma analizării listei cu personalul de agenți de securitate, care a fost atașată ofertei tehnice, am constatat faptul că cel puțin doi dintre agenții de securitate sunt născuți în anul 1950, de unde rezultă că în clipa de față au o vârstă de 71 de ani. Având în vedere natura serviciului și zonele de lucru se pune întrebarea dacă aceşti agenţi sunt apţi să efectueze aceste servicii. Comisia va cere acte suplimentare pentru aceşti agenţi de securitate (avizul de la medic și poliție ”apţi pentru agent de securitate”). Unul dintre aceşti agenţi figurează și la programul de lucru de 24 de ore”, se menționează în raport.

Pentru că exista riscul ca reprezentanții autorității contractante să ceară avizul poliției, așa cum făcuseră mențiunea în corespondența cu TMG Guard, și să fie verificate atestatele celor două persoane de 71 de ani, plus alte 17 atestate depuse pentru personal care nu erau semnate “conform cu originalul”, reprezentanții TMG Guard nu au răspuns clarificărilor, iar comisia de licitație a respins oferta firmei ca fiind ”inacceptabilă”.

Septuagenarii vitezomani

Era pentru prima oară când o autoritate descoperea șmenurile lui Mecu și era interesată să nu arunce banii aiurea. Astfel, au fost cerute explicații și cu privire la timpul de intervenție, pentru că firma lui Mecu își asumase prin ofertă 3 minute, în oricare dintre locațiile Institutului, un timp nereal, în contextul în care patru dintre locațiile autorității erau în zona ”zero” a Capitalei, extrem de aglomerată în timpul zilei, iar toate măsurătorile GPS, relevaseră un timp de intervenție de minimum 8 minute. Adică, agenții de 71 de ani ai firmei puteau descinde, în 3 minute, în centrul Bucureștiului, prin traficul infernal din acea zonă, doar dacă jucaseră în seria de mare succes ”Fast&Furios”.

În final, concluzia comisiei a fost aceea că, ”dacă ofertantul nu oferă un răspuns satisfăcător și credibil, comisia va solicita efectuarea unui exerciţiu de testare anunţat pentru a verifica timpii de intervenţie asumaţi de ofertanţi”.

N-a mai fost cazul, pentru că lucrurile se complicaseră deja prea mult și interesul TMG Guard nu mai era să câștige licitația, ci să nu ajungă să-i fie verificate contractele de muncă ale angajaților și atestatele.

Trebuie spus că…

… una din condițiile care trebuie îndeplinită în astfel de licitații este aceea că trebuie făcută dovada că firma dispune de numărul de agenți de securitate necesar executării contractului, în cazul în care este declarată câștigătoare.

Spre exemplu, în procedura derulată de CE Oltenia, era nevoie de 615 agenți de securitate. Cum TMG Guard SRL era în imposibilitatea de a îndeplini această condiție a inserat, în tabelele depuse în procedura de atribuire, zeci de persoane care nu au avut niciodată contract de muncă cu firma pe care o controlează. Concret, este vorba despre angajați fictivi și atestate falsificate. Mai mult, în cadrul aceleiași licitații a folosit numele unui angajat al TMG Guard care avea atestatul ”GJ 7432/11.06.2013” retras de către poliție, în urma unei anchete penale, iar ulterior, a trimiterii în judecată a acelui agent. Marian Cosmin Sitaru are atestatul ridicat din 2016, fiind implicat într-o anchetă penală, sub acuzația de purtare abuzivă, condamnat în primă instanță de către Tribunalul Gorj, apare în tabelul cu agenți de pază folosit în procedura de atribuire a contractului cu CE Oltenia.

Doar din aceste două situații rezultă faptul că este deja o practică a firmelor controlate de Mecu de a insera în tabelele cu agenți de securitate persoane fictive și, implicit atestate falsificate, pentru că e greu de crezut că la 71 de ani, există cineva care vrea să fie agent de securitate, sau angajați cu atestate retrase.

În procedura de la CEO …

… există zeci de astfel de cazuri, iar polițiștii care au în lucru dosarul ”TMG” pot confrunta tabelul prezentat de firmă cu persoanele și atestatele menționate, cu datele pe care poliția le deține, în calitate de instituție emitentă a acelor atestate, precum și cu situația angajaților firmei de la ITM Gorj, la data derulării procedurii de atribuire.

Potrivit surselor citate, există cel puțin doi foști angajați ai TMG Guard SRL care dețin mare parte din atestatele falsificate și persoanele fictive care nu au avut niciodată calitatea de angajați ai firmei, însă au apărut pe listele cu personalul de agenți de securitate depuse de aceasta în unele proceduri de licitație.

Subvenții din contracte și pontaje fictive

În urma dezvăluirilor din GorjOnline apar tot mai multe persoane care povestesc experiențele pe care le-au trăit după ce, scriptic, demisionaseră de la TMG Guard SRL, însă nu le-au fost încheiate contractele de muncă timp de mai multe luni, pentru ca firma să încaseze subvenția oferită de AJOFM și să nu fie nevoită să returneze sumele, în cazul în care ar fi încălcat condițiile impuse pentru acordarea subvenției de stat.

Un fost angajat al TMG Guard SRL, în perioada iunie – octombrie 2022, și-a dat demisia și nu s-a mai dus la locul de muncă începând cu data de 1 noiembrie, însă după o lună încă avea contractul de muncă activ.

Practic, timp de o lună acesta a fost pontat fictiv la fostul loc de muncă de omul de încredere al lui Mecu, Delia Rușeț, pentru a încasa subvenția.

În cadrul aceleiași proceduri, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”N.C. Paulescu” București, comisia de licitație a realizat că ”în urma analizării raportului de salariat al unui agent s-a constatat că acesta este incomplet, fiind ataşată o singură pagină din care reiese că raportul de muncă este închis din anul 2018. Se solicită explicaţii pentru această neconcordanță”. În această situație au fost cerute lămuriri, pentru că, în caietul de sarcini era menționat faptul că, agenții de securitate trebuiau să fie angajați ai firmei, ”în baza unui contract individual de muncă aflat la ofertant”, or în listele depuse de TMG Guard apărea o persoană care nu mai era angajatul firmei de aproape 3 ani (?!).

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *