Dezvăluiri

Situație alarmantă în spitalele din Gorj! Lipsesc medicamente vitale!

Într-un context alarmant, spitalele din județul Gorj se confruntă cu o criză acută a medicamentelor esențiale, punând în pericol sănătatea pacienților și eficiența tratamentelor. De la probiotice, până la medicamente de bază precum Paracetamolul sau Vitamina C, lipsa acestora devine o problemă endemică ce afectează întregul sistem de sănătate. Medicii sunt puși în situația să dea bilețele aparținătorilor bolnavilor pentru a le procura medicamentele necesare contra-cost din farmacii. Culmea este că deși există acte normative care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, unitățile medicale sunt acoperite, în cazul în care nu le pot asigura în timp util, de o metodologie de rambursare a cheltuielilor către asigurați pe perioada internării.

Personalul medical se află în fața unor decizii dificile, având la dispoziție resurse limitate pentru a gestiona cazurile urgente. Situația este agravată de absența probioticelor necesare pentru a contracara efectele secundare ale antibioticelor, precum și de lipsa antidiareicelor și a vitaminelor esențiale pentru pacienții cu diverse afecțiuni.

Această penurie a generat, de multe ori situații la limită, iar pacienții sunt nevoiți să aducă medicamente de acasă pentru a-și asigura tratamentul.

Problema se adâncește în contextul unui buget redus considerabil față de anul precedent, ceea ce face imposibilă gestionarea adecvată a nevoilor medicale, cel puțin trei spitale din Gorj se află în pragul colapsului financiar.

În câteva dintre spitalele din județ, stocurile de Furosemid, un diuretic puternic folosit pentru a trata edemul pulmonar și alte afecțiuni cardiace, sunt insuficiente. Medicii se confruntă cu dilema de a alege între administrarea intravenoasă sau așteptarea efectului pastilelor. În cazul edemului pulmonar, fiecare minut contează, iar lipsa acestui medicament poate avea consecințe grave.

Medicamentele de bază, precum Paracetamolul și Vitamina C, ar trebui să fie disponibile în orice spital, însă la unitățile medicale din județ, acestea lipsesc adesea. Pacienții care au nevoie de tratament pentru febră sau răceală se confruntă cu dificultăți în obținerea acestor medicamente simple.

Pacienții cu infecții sau afecțiuni gastrointestinale au nevoie de probiotice și antidiareice. Din păcate, acestea nu sunt întotdeauna disponibile. Medicii se văd nevoiți să improvizeze și să găsească alternative, dar aceasta nu este o soluție pe termen lung.

Lipsa medicamentelor vitale poate avea consecințe grave asupra sănătății pacienților. De la tratamentele de urgență la gestionarea afecțiunilor cronice, accesul la medicamente este crucial. Din păcate, mulți pacienți sunt nevoiți să cumpere medicamentele de pe cont propriu sau să aștepte să le primească.

Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, spre exemplu, are un buget mai mic cu aproximativ 15%, comparativ cu anul precedent, așa că a fost nevoie de măsuri pentru utilizarea cât mai eficientă a fondurilor, pentru ca banii să ajungă până la finalul anului. A fost o perioadă când unele medicamente, ca Algocalmin sau Furosemid, nu au fost furnizate de producători. Concluzia este că această situație este generată de subfinanțarea sistemului medical, în contextul în care prețul medicamentelor a crescut destul de mult, în comparație cu sumele pe care le decontează Casa de Asigurări de Sănătate.

La această oră, la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu lipsesc trei medicamente: Ecefort (abia mâine se speră că se va primi comanda), Algocalmin (probleme la producător, stoc aproape zero, dar se folosește un înlocuitor) și Furosemid (cantitate foarte mică – probleme la producător).

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *